Copiii defavorizați au nevoie de ajutor mai mult ca niciodată!

Fiecare comunitate care ne cere ajutorul este diferită, cu nevoi diferite iar noi intervenim numai când reușim să dezvoltăm împreună un plan integrat, pe termen lung și asumat de autoritățiile locale.

 

Cu multe, prea multe eforturi, am reușit de la începutul anului să aducem ajutor umanitar, materiale didactice, calculatoare și tablete, precum și multe ore de predare în cele mai defavorizate comunități din România.

Am identificat foarte mulți copii care nu au apucat să facă măcar 10 ore de școală în 2020. Situația este din ce în ce mai dramatică, pe zi ce trece. Dacă înainte de pandemie aveam o rată de analfabetizare funcțională de 42%, azi, în 2021, acest procent a crescut și nu mai vorbim de copii care au intrat, teoretic, în 2020 și 2021 la clasa 1.

Avem un program integrat de educație, implementat prin cele 2 centre din București (Școala 115 și Centrul multifuncțional din Amzei Amias Small School), care deservesc copii din Bilciurești, București și Videle, dar acesta din urmă chiar trebuie extins, astfel încât să putem veni în ajutorul mai multor comunități.

Acest program a constat într-o abordare de tip 360 de grade a educației și nevoilor materiale ale copiilor. Cum am procedat? Am identificat la fața locului nevoile copiilor, am construit un program de lecții (de la matematică și română până la sesiuni de dezvoltare personală și suport emoțional) și, împreună cu învățătorii și profesorii, am oferit suport constant pe tot parcursul anului. Am realizat că, dacă doar venim cu tablete sau cu un program de predare bine pus la punct, acest lucru nu ajută copilul, ci doar pune mai multă presiune pe el, mai ales când nu are ce mânca acasă sau nu are un caiet pe care să scrie. Pe baza acestor activități am reușit să obținem rezultate palpabile cu copii și recunoaștere internațională a comunității educaționale.

Triplă performanță obținută de Lajos Kristof, fondatorul Amias Small School și președintele Asociației de Tineret pentru Prietenie și Educație:

– Recent a fost acceptat în comunitatea internațională Reimagine Education – afiliată Universității Pensylvania,

– Nominalizat la două premii internaționale în educație: ‘Oscars’ of Education – Reimagine Education Awards și Dedicated Teacher Award – Cambridge University Press ,

– Top 100 Vizionari în Educație din Lume ( GFEL Las vegas 2021).

Cu toate aceste rezultate extraordinare pentru o echipă atât de mică, avem nevoie de ajutor pentru acest an, care se dovedește a fi mai rău decât 2020, pentru că rata de sărăcie a crescut și restricțiile impuse de pandemie doar au adâncit lipsa de educație, mai ales în școlile de la sate.

Autoritățile locale, de la primărie până la directoratul școlii, ne cer ajutorul în mod constant și, în acest sens, am semnat peste 3 contracte de colaborare cu acestea, având în vedere că sunt depășiți de situație.

Un contract de sponsorizare din partea companiei pe care o reprezentați înseamnă pentru noi:

– O masă de Paște decentă, pentru 7500 de familii;

– Materiale didactice și tablete pentru 2346 de copii;

– Un centru multi-educațional în București, care poate deservi 4 județe cu materiale, profesori și psihologi, pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor din comunități defavorizate. De menționat că un procent semnificativ (1 din 3 copii) au dizabilități severe.

 

Vă mulțumesc anticipat și din suflet pentru ajutor!

Kristof Lajos

Președinte Asociația de Tineret pentru Prietenie și Educație

Mentor in Romania | Facebook

Amias Small School | Facebook

kristof.lajos@mentor-romania.ro

PS: Contractul la care fac referire este în baza legii sponsorizării, care permite direcționarea a 20% din impozitul pe profit către organizațiile înscrise în Registrul Entităților și Unităților de Cult, fără nici un cost suplimentar din partea companiei. Registru în care și noi suntem înscriși.